De oplossing voor personeelstekort begint bij selectie sollicitanten

Werkgevers7 november 2023

Welke factoren vergroten de kansen op een sollicitatiegesprek voor langdurig werkzoekenden? Dat onderzochten Fabian Dekker en zijn collega’s aan de Erasmus Universiteit. Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers veel waarde hechten aan werkervaring, onderwijsniveau, leeftijd en gezondheid. Dit maakt dat veel werkzoekenden niet worden uitgenodigd, zelfs als ze beschikken over waardevolle talenten en vaardigheden.

sollicitatie-werkzoekenden

Selecteer op vaardigheden

Het advies aan werkgevers luidt: staar je niet blind op diploma’s, maar selecteer nieuwe medewerkers op vaardigheden. Een advies dat gelijk is aan de missie van HalloWerk: maak talenten en vaardigheden van werkzoekenden zichtbaar en gebruik die bij het matchen met werkgevers. Dat is nodig wanneer personeel met de juiste diploma’s of werkervaring schaars is. Met de huidige personeelskrapte zit er veel waarde in de vaardigheden van werkzoekenden zonder relevante werkervaring of opleiding. Hoog tijd om die kansen te benutten.

Maar waar begin je?

De uitkomsten van het onderzoek benadrukken de uitdaging waar we voor staan, terwijl het advies richting geeft aan de oplossing. Maar waar begin je als werkgever wanneer je wilt gaan werven op basis van vaardigheden? Lees onze praktische tips om een start te maken.

Praktische tips voor werkgevers:

  1. Herschrijf je vacaturetekst op een manier die de nadruk legt op de benodigde vaardigheden in plaats van op werkervaring of opleiding. Moedig kandidaten aan om te solliciteren wanneer ze de juiste vaardigheden en potentie hebben. Een goed voorbeeld is de vacature in de zorg van Wij Zorgen. Ze beschrijven slechts enkele vaardigheden die nodig zijn om het werk uit te voeren.
  2. Knip je vacature op in deeltaken. Op die manier creëer je ruimte voor gekwalificeerde medewerkers om zich focussen op gekwalificeerd werk en minder bezig te zijn met ondersteunende taken. Die taken kunnen nieuwe medewerkers met specifieke ondersteunende vaardigheden uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een elektromonteur die meer zonnepanelen kan plaatsen wanneer hij zich alleen bezig kan houden met de elektrotechnische taken.
  3. Verdiep je in wet- en regelgeving waarmee het als werkgever makkelijker wordt om ongekwalificeerd personeel aan te nemen op basis van talenten en vaardigheden. Het is mogelijk om te profiteren van subsidies, regelingen of ondersteuning. Een voorbeeld hiervan is ‘loonkostenvoordelen’.

Zoek en vind hulp

De adviseurs werkgeversdienstverlening van de gemeente kunnen je goed adviseren over de mogelijkheden:

Onderzoek je liever zelf de mogelijkheden? Er bestaat een goede tool om stapsgewijs te checken welke aanpak bij jouw organisatie past: Doe de Goed aannemen test.