Samen aan de slag om mensen aan het werk te helpen

HalloWerk verhalen, Werkgevers24 januari 2024

Dit artikel is eerder verschenen op wsprijnmond.nl

Veel werkgevers hebben moeite om aan personeel te komen. En tegelijkertijd zijn er mensen die, om welke reden dan ook, thuis op de bank zitten. Wenda Nihot en Gidion van Steenis van Olympia Werkvertrouwen brengen deze onbenutte talenten en hun toekomstige werkgevers bij elkaar.

In HalloWerk op zoek naar personeel

Ja, Olympia is een uitzendbureau. Maar voor Gidion en Wenda is het meer dan dat. Zij helpen bij Olympia Werkvertrouwen mensen aan het werk die al jaren moeite hebben om een baan te vinden en te houden. Wenda matcht deze werkzoekenden met hun nieuwe werkgevers en Gidion begeleidt hen op de werkvloer tot ze hun draai gevonden hebben. En als kers op de taart ligt er voor elke kandidaat een ontwikkelbudget klaar van € 2500,-.

Je moet wíllen

Wie al een tijdje naar werk zoekt en via Olympia aan de slag gaat, maakt eerst kennis met Wenda. “Ik krijg vooral kandidaten aangeboden vanuit UWV en de gemeente. Die kandidaten staan vaak ook op HalloWerk. En dat werkt voor ons heel makkelijk.” Al is de site van HalloWerk niet altijd helemaal ‘bij’, Wenda vindt het principe heel goed: “Omdat je bij HalloWerk je eigen profiel op hun site aanmaakt, krijg ik in ieder geval meestal mensen aan de lijn die graag wíllen werken. Dat is belangrijk.”

Verantwoordelijkheid

Ook de werkgevers die met deze kandidaten gaan werken, beginnen bij Wenda. “We zien hier vooral bedrijven die een socialreturn-afspraak in willen vullen of op een andere manier maatschappelijk gaan ondernemen”, legt Wenda uit. “Daar zitten helaas wel eens bedrijven bij die wel iemand aan willen nemen die moeite heeft om aan de slag te komen maar er vervolgens geen omkijken naar willen hebben. Zo werkt het niet. Want ik kan bemiddelen, en Gidion helpt onze kandidaten op de werkvloer, maar als bedrijf moet je er wel voor openstaan. Ook als het wat meer inwerktijd of begeleiding vraagt. Anders duurt het geen week en dan zijn we weer terug bij af.”

Steuntje in de rug

Zodra Wenda een match heeft gemaakt tussen een werkgever en een kandidaat, sluit Gidion aan in het proces. “Als onze kandidaten ergens tegenaan lopen, kan ik ze ondersteunen”, vertelt hij. “De meeste mensen die wij bemiddelen, hebben al langere tijd niet meegedaan aan het arbeidsproces. Dan kan je af en toe best een steuntje in de rug gebruiken!”

Zo’n steuntje varieert van praktische tips tot een hele opleiding. “Het kan echt om simpele dingen gaan. Wennen aan op tijd beginnen bijvoorbeeld. En samen met de medewerker kijken we hoe we het ontwikkelbudget van € 2500,-  het beste in kunnen zetten.”

Met succes

Wenda en Gidion hebben al tientallen mensen aan het werk gekregen en gehouden, vooral op functies in de klantenservice. Maar gevraagd naar een mooi succesverhaal, komt er een onverwachte anekdote. Gidion: “Ik had pas een kandidaat die het zo goed deed dat de werkgever haar een vast dienstverband aanbood! Dan ben ik wel even trots hoor. Maar ik heb ook een voorbeeld van een man die door ons traject, door weer te werken, goed is gaan nadenken over zijn toekomst. En die lag niet in de klantenservice. Hij is na een paar dagen gestopt en zijn eigen weg gegaan. Mooi hè?” Wenda vult aan: “Het klinkt misschien gek, maar dat is voor ons ook een succesverhaal. Want dat is precies waar het om gaat. Mensen weer een toekomst geven.”

Ook op zoek naar een nieuwe toekomst voor jezelf, of bereid om iemand anders een nieuwe toekomst te bieden? Werkzoekenden en werkgevers zijn van harte welkom bij HalloWerk.