Anhelina werkt via Uitzendbureau Concreeto: ‘Ik ga elke dag met een glimlach naar mijn werk’

HalloWerk verhalen, Werkgevers1 december 2022

In eerste instantie dacht Anhelina Bohdan dat haar bezoek aan de banenmarkt in Oekraiens Huis niets had opgeleverd. ‘Ik wachtte één week, twee weken… Het bleef stil.’  Maar niet veel later belde uitzendbureau Concreeto. Nu is Anhelina fulltime aan de slag. Met veel plezier.

concreeto-banen

Foto van links naar rechts: Pentha van Rosse, Bahar Abis en Anhelina Bohdan


Anhelina vluchtte samen met haar moeder uit Oekraine toen de oorlog uitbrak. “Ik hou echt van mijn moeder, maar we zaten hier in Nederland 24 uur per dag bij elkaar”, vertelt ze in het Engels. “Dat is teveel, dus ik wilde snel aan het werk.”

Choreografie

Toen de oorlog uitbrak, was de Oekraiense net afgestudeerd als choreografe. “Ik was aan het reizen en had nog niet echt een officiele baan.” Daarom was Anhelina bereid om alles aan te pakken. “Ik wilde gewoon bezig zijn, en mijn eigen inkomen verdienen.” Maar het was niet makkelijk om iets te vinden. “Het is al snel een probleem als je geen Nederlands spreekt.”

Oekraiens Huis

Op advies van kennissen ging Anhelina langs bij Oekraiens huis. “Daar kunnen Oekraieners die in de regio wonen terecht voor wat ze maar nodig hebben”, legt Bahar Abis van matchingsplatform HalloWerk Rotterdam uit. “Het is er huiselijk ingericht. Het is een ontmoetingsplek, maar ook een plek waar de vluchtelingen bijvoorbeeld hulp kunnen krijgen bij huisvesting, tweedehands kleding kunnen uitkiezen en hun vragen kunnen stellen over leefgeld.”

Ook is er een banenmarkt, georganiseerd door WSP Rijnmond. Bahar: “Het matchingsplatform HalloWerk, dat onderdeel is van WSP Rijnmond, is vrij snel in het gat gesprongen tussen werkgevers die mensen nodig hadden en Oekraiense vluchtelingen die graag aan het werk willen.” “Ze kúnnen vaak ook makkelijk aan het werk”, vult Pentha van Rosse van Concreeto aan. “Veel Oekraieners spreken wel wat Engels, en het zijn harde werkers. Werkgevers zijn er blij mee!”

Schoonmaakwerk

Uitzendbureau Concreeto heeft inmiddels ruim 30 Oekraiense vluchtelingen aan een baan geholpen. Het was een van de bureaus waar Anhelina op de banenmarkt een sollicitatieformulier invulde. Ze moest wel geduld hebben, lacht ze: “Ik wachtte één week, twee weken. Het bleef stil. Ik verwachtte niet meer dat het ging lukken! Tot Pentha mij belde omdat ze een baan voor me had, als schoonmaker voor één dag in de week.”

Hoewel Anhelina blij was dat ze iets hoorde, en ook best als schoonmaker aan de slag wilde, vond ze één dag in de week te weinig. Om haar kansen op een baan met meer uren open te houden, bedankte ze voor het aanbod. Even later belde Pentha weer. “Banen voor choreografen komen helaas niet voorbij. Maar toen ik hoorde dat een distilleerderij mensen zocht, moest ik meteen aan Anhelina denken. We hebben daar al meer Oekraieners geplaatst, het maakt niet uit welke taal je spreekt. En het was een baan voor vijf dagen in de week.”

Pools leren

Anhelina werd voorgesteld en aangenomen: “Ik was heel blij! En dat ben ik nog steeds. Het is leuk werk en ik kan goed opschieten met mijn collega’s. Het is leuk om met mensen uit verschillende landen te werken, dat zorgt voor een goede sfeer. Er werken ook veel Polen. Zij proberen nu een paar woorden Oekraiens te leren, en wij een paar woorden Pools. Ik ga elke dag met een glimlach naar mijn werk. Het voelt alsof mijn leven hier nu echt is begonnen.”

Meer weten over het Oekraiens huis? Vraag het via Telegram  

Meer weten over Concreeto? Kijk op de website