Van uitkering naar droombaan bij Wijkhub Bloemhof

HalloWerk verhalen, Werkgevers, Werkzoekenden11 februari 2025

De gemeente zet zich in om het aantal mensen in de uitkering terug te dringen. Team Participatie en Garantiebanen begeleiden mensen naar passend werk. Eén van die successen is te vinden in de wijkhub Bloemhof, waar Anthony zich, onder begeleiding van teamcoach Merijn en wijknetwerker Naima, in korte tijd onmisbaar heeft gemaakt.

Rotterdam telt meerdere wijkhubs verspreid over de stad. Bij een wijkhub kunnen bewoners op een laagdrempelige manier terecht met vragen, ideeën of meldingen over hun omgeving. Anthony zorgt er dagelijks voor dat wijkhub Bloemhof een fijne plek is waar iedereen zich welkom voelt.

Vrijwilligerswerk
Anthony is een tijdje uit het arbeidsproces geweest toen zijn vrouw ziek werd en hij ook al mantelzorger voor zijn moeder was. “Voor hen beiden zorgen én werken werd me teveel”, vertelt hij. “Op een dag kwam ik bij het Trefpunt, een soortgelijk wijkcentrum dat zich inzet voor de belangen van buurtbewoners, omdat ik hulp nodig had. Zij hielpen mij zo goed dat ik vroeg of ik iets terug kon doen. Toen ben ik daar als vrijwilliger aan de slag gegaan. Daar hielp ik de mensen vooral op weg richting oplossingen voor schuldenproblematiek, kwijtscheldingen en het invullen van formulieren”

Zijn betrokkenheid bleef niet onopgemerkt. Wijknetwerker Naima vroeg hem of hij interesse had in een baan in de nieuwe wijkhub. “In eerste instantie twijfelde ik, maar uiteindelijk besloot ik het te proberen. Ik kon mijn ervaring bij het Trefpunt goed gebruiken.” Daar begon zijn reis naar een betaalde baan.

Een functie met betekenis
Sinds 15 maart is Anthony officieel aan het werk bij de wijkhub. Zijn dagen beginnen vroeg, meestal rond 8:15 uur. “Ik maak een rondje door het pand, open de agenda’s, regel afspraken voor de ruimtes en zorg ervoor dat alles klaarstaat voor onze bezoekers.”

Mensen komen hier met uiteenlopende vragen, bijvoorbeeld over schulden, parkeervergunningen, vuilnis of zelfs naalden op straat. “Ik maak aantekeningen en schakel direct met de juiste partijen. Mijn doel is dat mensen geholpen en met een lach op hun gezicht naar buiten gaan.”

Anthony’s kracht ligt in het verbinden van mensen. Teamcoach Merijn noemt dat ‘husselen’: “Hij heeft de juiste mensen om zich heen weten te verzamelen. Hij kent de wijkconcierge en ketenpartners zoals de politie en buurtcommissies. Daardoor kan hij van alles regelen en zorgt hij ervoor dat dingen snel worden opgepakt. Ik vind dat mooi om te zien. Het is niet niks om vanuit een uitkering weer zoveel uren te maken. Maar Anthony heeft het snel opgepakt en werkt nu 32 uur per week,” vertelt Merijn trots.

Van alle markten thuis
Geen werkdag is hetzelfde in de wijkhub, en daar bloeit Anthony helemaal van op. “Mijn ervaring als boekhouder en elektrotechnicus komt nu goed van pas.” Hij vindt het heerlijk om zijn eigen winkeltje te hebben en zelfstandig te werken. En als hij begeleiding nodig heeft, is Merijn in de buurt. “Als er iets niet helemaal gaat zoals Anthony verwacht, kan hij in zichzelf keren”, legt Merijn uit. “Inmiddels heeft hij geleerd om daarover te praten, zodat we samen naar een oplossing kunnen zoeken.”

Loonkostensubsidie
De gemeente ontvangt loonkostensubsidie voor Anthony, maar dat betekent niet dat de lat lager ligt. “Bij de laatste loonwaardemeting scoorde Anthony hoger dan de vorige keer. Hij heeft zich enorm ontwikkeld,” zegt Merijn. “We onderzoeken nu of we zijn contracturen kunnen ophogen, als dat valt te combineren met zijn mantelzorgtaken.”

Duurzame match
De samenwerking tussen Team Participatie Garantiebanen en de teamcoaches heeft deze plaatsing tot een succes gemaakt. “We hebben er alles aan gedaan om een duurzame match te maken,” legt Merijn uit. Anthony is het levende bewijs dat met de juiste begeleiding, motivatie en een sterk team mensen weer succesvol kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt.

Ben jij ook op zoek naar een baan? Kijk eens wat HalloWerk voor jou kan betekenen. Of neem contact op voor meer informatie. We helpen je graag.